Odzież ochronna w zakładach gastronomicznych

Obowiązujące w branży gastronomicznej zasady i wymogi bezpieczeństwa i higieny pracy można dziś z powodzeniem uznać za jedne z najsurowszych przepisów dotyczących higieny w przekroju całego przemysłu. To właśnie w gastronomii nieprzestrzeganie pozornie najmniej istotnych zasad może doprowadzić do poważnych konsekwencji i zagrożeń zarówno dla pracowników, jak i konsumentów. Wśród ważniejszych wymogów BHP dla gastronomii pojawia się oczywiście konieczność stosowania odpowiedniej odzieży ochronnej dostosowanej do obowiązujących w branży przepisów i norm. Czym charakteryzuje się odzież ochronna dla gastronomii i w jaki sposób wybrać spośród dostępnych opcji te odpowiadające wymaganiom danego stanowiska pracy?

Najważniejsze zasady BHP dla gastronomii

Pomijając kwestie techniczne związane z przygotowaniem budynków przeznaczonych na lokale gastronomiczne, ich specyficznym wyposażeniem i organizacją, wiele zasad ujętych w obrębie BHP dla branży dotyczy pracowników gastronomii, ich zachowania, przygotowania i zasad higieny. Pracownicy powinni być przede wszystkim odpowiednio przeszkoleni z zakresu zasad BHP oraz dopuszczeni do pracy w branży poprzez okazanie ważnej i aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Specjalny nacisk kładzie się tu oczywiście na przestrzeganie zasad higieny przez pracowników i utrzymywanie bezwzględnej czystości na stanowisku pracy. Pracownicy kuchni są też bezwzględnie zobowiązani do noszenia w czasie pracy specjalnej odzieży ochronnej, obuwia roboczego z antypoślizgową podeszwą oraz akcesoriów zasłaniających włosy na głowie (czepków, czapek bądź specjalnych chust). Za przestrzeganie wszystkich przepisów BHP odpowiedzialni są zarówno pracodawcy, jak i sami pracownicy, a skuteczność stosowania się do nich może być sprawdzana regularnymi wizytami sanepidu i karana zgodnie z ustaleniami Kodeksu Pracy.

Wymagania dla odzieży ochronnej w zakładach gastronomicznych

Odzież stosowana w zakładach gastronomicznych ma gwarantować pełne bezpieczeństwo i higienę zarówno dla pracowników, jak i żywności z którą pracują. Z tego też powodu podczas rozważania czynników niebezpiecznych i szkodliwych występujących na miejscu pracy oraz dopasowanych do nich elementów odzieży należy brać pod uwagę zagrożenia zarówno dla człowieka, jak i żywności. Pracownik może spotkać się w kuchni z ryzykiem kontaktu z ruchomymi częściami maszyn i urządzeń, ryzykiem uszkodzenia skóry przez ostre narzędzia takie jak noże czy rozdrabniacze żywności, ryzykiem upadku, potknięcia i poślizgnięcia na śliskiej podłodze, ryzykiem oparzeń, ryzykiem kontaktu z substancjami żrącymi stosowanymi do mycia i dezynfekcji pomieszczeń i stanowisk pracy, a także zagrożeniem ze strony zakażenia wirusami, bakteriami, grzybami i pasożytami mogącymi pojawić się w kuchni. Aby się przed nimi chronić należy stosować odzież, której producent deklaruje odporność na poszczególne czynniki występujące na danym stanowisku pracy.

Podstawowe elementy odzieży ochronnej dla gastronomii

Wśród najważniejszych elementów odzieży ochronnej dla pracownika kuchni bądź innej osoby operującej w branży gastronomicznej należy wymienić różnego rodzaju fartuchy, odpowiednie obuwie z podeszwą antypoślizgową, rękawice jednorazowego użytku oraz dodatkowe elementy chroniące przed zagrożeniem dla higieny żywności (jak np. wspomniane wcześniej czepki). W przypadku fartuchów, bluz i kurtek szefa kuchni warto pomyśleć nie tylko o kwestii odporności na plamy, ale też odporności na wodę, olej czy gorące ciecze przed którymi dobrze dopasowany fartuch powinien zabezpieczać. Warto pamiętać też, że odzież dedykowana do pracy w zakładach przetwórstwa żywności będzie wyglądała zupełnie inaczej niż ta przeznaczona dla kucharzy czy kelnerów pracujących w zupełnie innych warunkach i mających często bezpośredni kontakt z klientem.

Bluzy i spodnie dla kucharzy

Bluzy i spodnie, a więc ochronna odzież wierzchnia stosowana powszechnie przez kucharzy i pracowników branży gastronomicznej powinna cechować się przede wszystkim wysoką odpornością na plamy i zabrudzenia oraz materiałem pozwalającym na łatwe utrzymanie odzieży w czystości. Komfort noszenia oraz właściwości zapewniające odpowiednią wentylację ciała są tu oczywiście istotne, jako że praca w kuchni niejednokrotnie wiąże się z przebywaniem przez wiele godzin w środowisku gorącym i wilgotnym, a więc nie sprzyjającym swobodnej wymianie ciepła z otoczeniem. Ze względów higieny i bezpieczeństwa większość elementów odzieży dla gastronomii wyposaża sięw długi rękaw i długie nogawki.

Obuwie do pracy w kuchni

Zważając na standardy czystości, schludności i higieny panujące w branży gastronomicznej, obuwie przeznaczone do pracy w kuchni to najczęściej obuwie białe, gwarantujące dobrą widoczność wszystkich zabrudzeń i tym samym szansę na oszacowanie czasu ich przydatności do pracy. W kwestiach technicznych najważniejsza jest tu oczywiście antypoślizgowa podeszwa, dzięki której pracownik jest zabezpieczony przed poślizgnięciem się oraz gumowa najczęściej powłoka zewnętrzna gwarantująca dużą plamoodporność obuwa. W kontekście modeli wybór jest tu duży – do pracy w kuchni nadają się zarówno wysokie gumowe kalosze, które zabezpieczą stopę w razie ryzyka oblania stóp wrzątkiem jak i przewiewne klapki, które ochronią jedynie przód stopy i zapewnią swobodę przy pracy w wysokich temperaturach.

Fartuchy dla branży gastronomicznej

Fartuchy stosowane są w gastronomii zarówno przez kucharzy, jak i przez kelnerów, przez co nie trudno zauważyć dość dużą różnorodność dostępnych na rynku modeli fartuchów. Te dedykowane dla kelnerów są najczęściej plamoodporne, wyposażone w poręczną kieszeń i zaprojektowane tak, by wyglądały reprezentatywnie nawet w luksusowej restauracji. Fartuchy dedykowane typowo do kuchni oraz różnorodnych zakładów przetwórstwa to częściej fartuchy ciężkie, wodoochronne, zabezpieczające przed zachlapaniem lub poparzeniem przy kontakcie z gorącymi elementami kuchni.

Nakrycia głowy i rękawice do kuchni

Zarówno czepki i chusty, jak i jednorazowe rękawice to dodatkowe elementy odzieży ochronnej pracownika gastronomii, bez których trudno wyobrazić sobie higieniczne warunki pracy. Zarówno czepek chroniący przed wpadaniem włosów do przygotowywanych potraw jak i rękawice stanowiące bezpośrednią barierę pomiędzy skórą człowieka a żywnością mają w celu zapewnić pełne bezpieczeństwo produktów spożywczych i zapobiec ryzyku zanieczyszczenia krzyżowego przy pracy z wieloma produktami jednocześnie.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą odzieży dla gastronomii w naszym sklepie.

Zobacz podobne wpisy na blogu

Ostatnio oglądane