Odzież dla kucharzy - jaka odzież dla gastronomii

Odzież dla kucharzy - jaka odzież dla gastronomii

Odpowiednia ochrona odzieży własnej pracownika jest w branży gastronomicznej niemalże tak samo istotna jak ochrona produkowanej tam żywności przed zanieczyszczeniami w jej otoczeniu. Z tego też powodu zarówno w zakładach produkcyjnych branży spożywczej jak i restauracjach konieczne jest stosowanie odpowiedniej odzieży gastronomicznej, która zagwarantuje spełnienie wysokich wymagań higienicznych i bezpieczeństwo przed różnego rodzaju zagrożeniami dla pracowników. Bluzy, buty, fartuchy czy nakrycia głowy to bez wątpienia niezbędne elementy właściwej odzieży dla pracowników gastronomi – na jakie parametry zwrócić uwagę wybierając tę właściwą?

Najważniejsze cechy odzieży gastronomicznej

Ubrania, jakie zakładają na siebie kucharze powinny być przede wszystkim odzieżą odporną na tłuste i trudne plamy, które ze względu na charakter pracy w kuchni powinny być możliwe do szybkiego wyczyszczenia. Z tego też powodu odzież gastronomiczna posiada zwykle na zewnątrz warstwę plamoodporną, dzięki której tłuszcz i zabrudzenia nie wnikają głęboko w strukturę materiału.

Co więcej, odzież ta jest zwykle koloru białego lub czarnego, dzięki czemu wygląda niezwykle schludnie i czysto w środowisku, które bez wątpienia właśnie tego rodzaju higieny wymaga.

W kontekście rozwiązań praktycznych stosowanych przez największych producentów odzieży gastronomicznej, tu przede wszystkim stawia się na komfort noszenia i pracy w kuchni, gdzie temperatury i wilgotność powietrza są często trudne do zniesienia. Dobrej jakości bluzy czy spodnie kucharskie będą więc gwarantowały dobre oddychanie skóry i zachowanie pełnej higieny ciała podczas pracy, a jednocześnie będą dostępne w opcjach z długim i krótkim rękawem w zależności od preferencji i potrzeb danego pracownika.

W zależności od charakteru pracy, od odzieży gastronomicznej można wymagać nie tylko odporności na plamy, ale też ochrony przed poparzeniami, przecięciami czy kontaktem z wodą. Dla takich zastosowań przygotowaliśmy równie bogatą ofertę produktów od producentów znanych doskonale w branży gastronomicznej.

Odzież dla kucharzy – podstawowe elementy wyposażenia

Pełna garderoba kucharza to zwykle zestaw składający się z odpowiednich butów kucharskich, dopasowanych spodni i bluzy plamoodpornej, fartucha oraz nakrycia głowy zapobiegającego dostawaniu się włosów do jedzenia oraz spływaniem potu z czoła. Uniform kelnera będzie jednak wyglądał zupełnie inaczej niż strój pracującego w restauracji kucharza czy też zupełnie inaczej niż stroje ochronne stosowane przez pracowników zakładów produkcyjnych branży spożywczej.

Z tego też powodu dostępny na rynku asortyment odzieży gastronomicznej nawet w obrębie jednej kategorii będzie mocno zróżnicowany i uzależniony od konkretnego zastosowania.

Fartuchy kuchenne

Fartuch przedni bawełniany S840 PORTWEST to najbardziej podstawowa wersja fartucha kuchennego, która doskonale sprawdzi się w środowiskach pracy z produktami suchymi. Choć bawełna nie gwarantuje odporności na wodę czy tłuszcze, zdecydowanie wystarczy w ramach ochrony odzieży własnej przy gotowaniu, krojeniu warzyw czy obsłudze sali. Na podobnej zasadzie działają fartuchy barmańskie, które spełniają raczej funkcję lekkiej ochrony odzieży własnej plus gwarantują dostęp do praktycznej kieszeni, w której można zamocować notes do składania zamówień czy terminal płatniczy.

W przypadku pracy w chłodniach, z surowym mięsem czy w zakładach rybnych znacznie praktyczniejsze okażą się fartuchy wodochronne, wykonane z tkaniny odpornej na tłuszcze, enzymy, soki trawienne i środki dezynfekujące.

Bluzy dla kucharzy

Klasyczna, dwurzędowa bluza szefa kuchni to zdecydowanie wizytówka każdej poważnej kuchni i restauracji. Wykonane z wygodnej bawełny bluzy marki Portwest dostępne są w bieli i czerni oraz przystosowane do noszenia zarówno przez kobiety jak i mężczyzn. Wykończone powłoką plamoodporną i wyposażone w panele oddychające pod pachami bluzy gwarantują wysoki komfort oraz najwyższą higienę pracy w kuchni. Podobne zasady konstrukcyjne będą obowiązywały też w przypadku spodni dla kucharzy, które powinny być przede wszystkim odporne na zaplamienie i wygodne podczas wielogodzinnej pracy w ruchu.

Obuwie gastronomiczne

Choć noszone na stopie obuwie nie ma zwykle bezpośredniego kontaktu z przygotowywaną w kuchni żywnością, wejście do strefy czystej w obuwiu codziennym jest zdecydowanie niepożądane. Pracodawca powinien zapewnić więc wszystkim kucharzom możliwość włożenia czystych butów ochronnych, które nie tylko zabezpieczą ich stopy pod kątem higieny, ale też ochronią je przed spadającymi przedmiotami, rozlewającymi się płynami czy ślizganiem się na zachlapanej wodą i tłuszczem podłodze. W kategorii tej znaleźć można zarówno gumowe kalosze preferowane przez zakłady produkcji spożywczej jak i lżejsze i wygodniejsze niskie buty ochronne z nieprzemakalną cholewką i antypoślizgową podeszwą.

Zabezpieczony odpowiednią odzieżą gastronomiczną kucharz to podstawa w każdej restauracji. To właśnie dobra odzież połączona z higieną osobistą i przestrzeganiem zasad BHP wpływają na ostateczne bezpieczeństwo serwowanej w restauracji żywności czy też produktów spożywczych trafiających na półki sklepowe.


BHP-Gabi

Zobacz podobne wpisy na blogu

Ostatnio oglądane